torstai 7. elokuuta 2014

OCD

Nyt olen parina päivänä nukkunut olohuoneessa, koska siellä on niin ihanan viileää verrattuna makkariin, joka on aivan tukahduttava pätsi ja olen huomannut, että Rosa on keksinyt taas uuden kielletyn tavan. Tällä kertaa nimittäin telkkarin raaputtamisen! (Välillä tekisi kyllä mieli potkaista kissa alas parvekkeelta, mutta kukapa rakensikaan siihen verkon..) No niin, siis tähän mennessä tuo raaputus on rajoittunut ulko-oveen (varsinkin jos isi kehtaa lähteä ja jättää Rosan kotiin), ruokakaappiin ja satunnaisesti kaikkeen muuhun kiiltävä/heijastavapintaiseen. Eli siis kirjahyllyyn, jossa on lasiovet ja pieneen kaappiin, jossa myöskin on lasiovi.

Rosa käy istumaan takajalkojen varaan ja raapii aivan pakkomielteisesti ja ulko-ovella sekä ruokakaapilla myös huutaa surkeasti. Nuorempana Rosa varsinkin oli aivan koko ajan raaputtamassa noita kaappeja, nyt se on jostain syystä (onneksi) vähentynyt. Mutta se telkkarin raapiminen.. Molempina öinä herään sellaiseen vinkuvaan ääneen (sellaiseen kuin liitutaulua vetäisi kynsillä) ja mitäpä muutakaan se pikkuhirviö on tekemässä kuin raapimassa telkkarin näyttöä. Se kyllä lopetti heti kun kielsin ja päivisin se ei sitä koskaan ole tehnyt, koska tv-taso on kiellettyä aluetta. Ollaan kyllä päämme puhki miettineet tässä hieman päälle 1,5 vuoden aikana, että mikä tuota kissaa oikein riivaa, kun se tuollaisia tekee.
"Tahdotaan ruokaaaaaaa!" =raaputusasento, jossa toinen jalka ei vielä ehtinyt mukaan


Nyt jos jollain olisi joku hyvä idea mistä tuo kissa noin hulluja pakkomielteitä on kehittänyt ja eritoten miksi, niin tahdottaisiin kyllä tietää!

Loppuun vielä kuvat, kun kissat välttämättä tahtoo makkariin nukkumaan, vaikka siellä kuuma onkin. Äiti ei ihan ymmärrä..


15 kommenttia:

 1. Yritin eilen kommentoida, mutta ei tainnut tulla läpi? Jos tuli (eli odottaa vain hyväksyntää), niin poista tämä viesti, ettei tule syyttä suotta kahteen kertaan. Eli: Onpa omituinen tapa neidillä! Luulisi, että kiiltävät pinnat eivät sopisi kovin hyvin kynsimiskohteeksi. Voin kuvitella, että ääni kiirii selkäpiissä, eikä tv-ruudulle tee varmaan kovin hyvää tuollainen käsittely. Tai tassuttelu. Tai kynsittely. Hmm. Juju raapii meillä välillä komeron, kaapin tai kylppärin ovea. Jos avaan oven, niin se tutkii vähän aikaa kyseistä kohdetta ja lopettaa kärttämiset onneksi siihen. Jossain puberteettivaiheessa Juju keksi, miten se voi hyppyyttää emoa. Se naukui surkeasti eteisessä, kunnes menin sitä leikittämään. Kun leikki loppui, nauku alkoi, jne. Tästä tuli loputon kierre, kunnes karaisin itseni ja lopetin naukuun reagoinnin. Juju lisäsi ensin panoksia mutta luovutti sitten, ja ongelma katosi. Mutta mikähän pointti Rosan raapimisella on?! Haluaako se sillä huomiota tai ruokaa, vai onko se vain jotenkin kivaa, kun oma kuva heijastuu kiiltävästä pinnasta? Auttaisiko, jos ohjaa sen huomion vaivihkaa muihin juttuihin? Esim. teet jotain tosi kiinnostavaa, jota Rosan on naukumisen ja kaapimisen sijaan kerrassaan pakko tulla katsomaan? Tätä taktiikkaa käytin, kun opetin Nuppua pois pahasta tassunnuolemistavasta. Myös Feliway-haihdutin voi eläinlääkärin mukaan auttaa "pakkomielteisiin" luonnollisin keinoin. Mutta eipä noista karvaturreista aina ota selvää. Toivottavasti telkka kuitenkin saisi olla rauhassa! Ihania nukkukuvia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut edellinen kommenttisi minulle asti, mikähän siinä oli? Meillä Rosa raapii ovia samalla tavalla, jos se on olevinaan lukkojen takana, vaikka ovi olisi aukikin. Kun tarpeeksi monesti kieltää raapimisen, niin sitten se älyää työntää oven auki itse. Meilläkin on käynyt mielessä se, että oman kuvan heijastuminen jotenkin vaikuttaa tuohon käytökseen. En kyllä tiedä miksi se niin kivaa olisi omaa kuvaa raaputella. Ruokaa se ei ainakaan silloin halua, kun se raapii noita kiiltäviä pintoja, sen verran se on ehdollistunut siihen, että ruokakaapista tulee ruoka ja sitä raapimalla voi ilmoittaa nälkänsä. Huomio voisi olla se, mitä se hakee, mutta yleensä öisin Rosa tulee viereen puskemaan, leipomaan ja hurisemaan ja jos huomiota ei tule, voi varovasti näykkäistä sormesta. Jos siltikään ei saa huomiota, se tyytyy nukkumaan kiltisti vieressä. Feliwaytä emme ole kokeilleet, mutta kun muutimme ja jos jouduimme jättämään Rosan hoitoon jonnekin, käytimme sille zylkeneä, joka on lehmän ternimaidosta tehty luonnollinen rauhoittava "lääke". Ja vieläpä eläinlääkärin kehotuksesta koiran versiota, joka siis on sama valmiste, mutta kolminkertaisella annoksella kissan tabletteihin verrattuna. Tämä siis siksi, että AINA kun jätimme sen hoitoon/olimme poissa enemmän kuin yhden yön ja kissat olivat keskenään, Rosa sai värikalvon tulehduksen toiseen silmäänsä. Zylkene auttoi siihen, tulehduksia ei tullut niin paljoa, mutta nyt en ole pitkään aikaan sitä käyttänyt, kun sekin loppui. En kylläkään muista olisiko se auttanut tuohon raapimiseen. Ehkäpä pitäisi koettaa leikittää sitä enemmän tai viettää sen kanssa pidempiä aikoja ulkona. Vaikka olisimme ulkona miten kauan, se aina haluaa sinne takaisin.. Mutta tämäkin on jännä juttu, koska emme ole mitenkään tapojamme muuttaneet, mutta Rosa aloitti ihan yhtäkkiä pitkän tauon jälkeen tämän raapimisen. Pitkään aikaan se ei siis ollut raapinut muuta kuin ulko-ovea ja ruokakaappia..

   Poista
  2. Niin ja viime yönä ei raaputettu telkkaria, mutta illalla pikaisesti se kävi kirjahyllyä raapimassa.

   Poista
  3. Höh, Blogger on taas vikuroinut, mutta onneksi viesti tuli tänään perille. Jostain syystä kommentit häviävät välillä kuin tuhka tuuleen. Otin blogistani kaikki kommenttihyväksynnät ja varmistukset pois, kun meni hermo katoaviin kommentteihin. Kuulostaa kyllä siltä, että Rosallakin voisi olla huomiohakuisuus motiivina. Kieltäminen on siitä paha, että sekin on huomioimista, joten sikäli ehkä olisi neutraalimpaa ohjata huomio muualle vaivihkaa. Yöllä se on tietty hankalampaa! Kannattaa ehkä kokeilla Feliwayta tai sitä Zylkeneä, jos ongelma ei häviä. Tein kamalasti psykologishenkistä tutkimustyötä Nupun takia, ja niistä voi lukea lisää täältä . Olen ottanut tavaksi leikittää kissoja nyt vähintään vartin päivässä sen lisäksi, että meillä on Feliway-haihdutin. Ja kop kop, toistaiseksi on saatu tassun nuoleminen loppumaan. Veikkaan, että Nupulla tuo nuoleminen oli paha tapa, joka piti saada katkeamaan. Toivotaan, että noidankehä on vihdoin rikottu (tätä ongelmaa on siis ollut aiemminkin, vaikka olikin pitkä tauko.) Tsemppiä raapimisen hillitsemiseen! Puuha ei onneksi vahingoita kissaa itseään, joten sikäli ongelma ei ole niin ikävä kuin Nupun tassufiksaatio.

   Poista
  4. Luimme psykologishenkisen (olipa vaikea kirjoittaa) tutkimuksesi, mielenkiintoista luettavaa. Onneksi Nuppu ei ole nyt nuollut tassuaan! Kissoilla nuoleminen on siitäkin huono tapa, että kieli on niin karhea, että iho kyllä aukeaa nopeasti ja sitten on alttiina tulehduksille. En ole taustoja tästä sen enempää lukenut, mutta oliskohan Nuppu satuttanut tassunsa jonnekin ja sitten hoitanut sitä nuolemalla, niinkuin eläimet usein tekevät. Sitten se vain olisi jäänyt tavaksi?
   Rosa osaa kyllä todellakin hankkia huomiota huutamalla (ja ulos+ruokaa raapimalla), mutta olisikohan tuo telkkarin ja muiden kiiltävien pintojen raapiminen sitten tylsyyttä. Näin kuumalla on harmillista ettei voi edes paljoa leikkiä, kun tulee heti liian kuuma! Ulkona kävimme tänään oleskelemassa ja pienen lenkin kävelemässä ja Rosa alkoi läähättää loppuvaiheesta. Sisällä vein sen sitten suihkuun ja se oikein nautti! Se on muutenkin erittäin helppo pestä, mutta nyt oli kyllä niin erikoista, että huusin miehenkin katsomaan. Se vain seisoi paikallaan ja antoi veden valua, oikein kerjäsi samalla pieniä rapsutuksia ja oli niin tyytyväinen. Mutta nyt eksyin aiheesta.. :D Öisin on kyllä hankalaa siirtää huomio muualle kun tekisi mieli vain karjaista :D Täytyy ottaa väsytystaktiikka (leikittäminen) käyttöön ja jos se ei toimi niin pitää hakea lisää zylkeneä, jos siitä olisi apua. Ei siitä ainakaan haittaa voi olla.

   Poista
  5. Kiva, että jaksoit lukea pitkät psykologisointipohdintani. :) Mäkin mietin tuota vaihtoehtoa, että tassu on alun perin saattanut olla kipeä (esim. tikku tms.) ja on sitten jäänyt päälle tuollainen nuoleminen. Mutta toisaalta Nuppu on ollut aina kova putsaamaan, joten voi olla, että sillä vähän lähti homma lapasesta. Toivotaan, että aktivointi ja Feliway pitävät nyt tuon "unirätti"-tavan aisoissa. Jännä, että teidän Rosa tykkää vedestä noin paljon! Meillä ei kumpikaan oikein pidä suihkuttelusta, vaikka sitä kyllä sietävätkin.

   Poista
 2. Meillä Haiku raapii parvekkeen ovea, mutta lopettaa kun en reagoi siihen mitenkään. Telkkari on tosi kurja raapimapaikka! Voisiko siihen yöksi kietoa jonkun liinan ympärille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisihan siihen tietysti jonkun koittaa virittää, mutta luulen, että sitten se vasta kiinnostaisikin molempia kissoja ja tulisi koko viritys ryminällä alas..

   Poista
 3. Moikka Rosa ja Rölli! Me tultiin lukemaan teidän blogia. Meistä vaan Max raapii, kun haluaa jonnekin suljetun oven taakse. Ehkä Rosakin haluaa nähdä vain mitä telkkariruudun tyypeille kuuluu kun TV on kiinni? ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Pepsi ja Max! Ehkäpä ne telkkarissa näkyvät linnut on metsästettävä juuri öisin ;D

   Poista
 4. Hei, testailen, tulisko tää läpi. Minäkin laitoin pitkän viestin Feliwaystä 7.8., mutta katosiko...?
  Pipsun ja Miirun Pirjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hitto, ei ole sekään tullut perille asti, mutta tämä tuli. Pitää minunkin ottaa nuo hyväksymisasetukset pois, jos tämä kerran hävittää enemmänkin kommentteja.

   Poista
  2. Heips! Kirjoittelin Feliway-suihkeesta siinä ekassa viestissä. Mun kissat löysi käytävästä kaksi ihanaa tapettikohtaa, johon halusivat jättää kynnenjälkensä :-). Toki tapetissa on merkit, mutta suihkuttelin uskollisesti suoraan niihin kohtiin suihketta (ei jäänyt mitään läikkää) ja se auttoi. Siitä käyttöohjeesta voisi katsoa, saako suihketta käyttää tv:n ruudulle, mutta oviin se varmasti olisi ok suihkuttaa. Jos teillä on puinen tv-taso, sen voisi käsitellä? F-haihdutinkin on toki hyvä (olen käyttänyt stressi/kotiutumistilanteissa) lisäapu.
   - Pipsun ja Miirun Pirjo -

   Poista
  3. Juu, kyllä taso on puinen, mutta sen vieressä heti on kissojen kiipeilypuu, mitenhän mahtaisi vaikuttaa sen käyttöön.. Vaikka tietysti rauhoittavaa ainetta se on, niin senhän pitäisi olla vaan hyvästä. Mutta luulen, että ongelma ratkeaa leikittämisellä ja aktivoinnilla, olen nimittäin nyt koettanut väsyttää erityisesti Rosaa ja pariin päivään mitään ei olla rapsutettu. Mutta täytyy varmaan jossain välissä tuo haihdutin ostaa, koska sitä nyt täällä on kehuttu. Rosa on niin herkästi stressaantuva. :)

   Poista
 5. Meillä KissaKaramelli kaaputtaa lattiaa, ovia ja peilejä hakiessaan multa huomiota, tai halutessaan jonnekin. Yks tosi ärsyttävä kaapima on se, että jos ja kun istun sohvalla läppäri sylissä, se menee sohvan alle ja kaapii niin kauan, että saa mut nostamaan takapuoleni....

  VastaaPoista